top of page
Sök
  • Skribentens bildViktoria Forsberg

Risken med att fokusera för mycket på sin produkt, och inte på kundens behov

Detta fenomen kallas marknadsnärsynthet.



Om man inom företaget fokuserar mera på sin produkt, än på de fördelar, mervärde och upplevelser som produkten skänker sina köpare, så har man råkat ut för marknadsnärsynthet. Detta är inte helt ovanligt, och tendenserna med att fokusera på produkten, är samma både inom marknadsföringen som inom produktionen.


Risken med marknadsnärsynthet är att företag kan bli så upptagna av sin produkt att förändringar i marknader, konsumentpreferenser och nya konkurrenter avfärdas eller inte upptäcks.

En produkt tillfredsställer i första hand ett kundönskemål. Ett bra exempel, är storyn om hur borrmaskinen kom till. Kunden behövde ett 8 mm hål, i ett tjockt bräde och tillverkaren kom på lösningen med borrmaskinen. Behövde kunden då borrmaskinen? Nej, han behövde bara få ett 8 mm hål. Kundvärdet låg inte i själva borrmaskinen utan i det 8 mm stora hålet.


Om man fokuserar för mycket på borren är risken stor att nya produkter och erbjudanden som löser kundens problem, inte upptäcks. Kundens behov tillfredsställs då bättre, och billigare, med en annan produkten.


Att stanna upp och tänka efter, varför tillverkar vi dessa produkter och tjänster, vad tillför de kunden, kan vi göra det ännu bättre, minskar risken för marknadsnärsynthet.

Fundera på: Varför ska jag köpa er produkt och inte någon av konkurrenternas?

Vad är ert värdeerbjudande, eller konkurrensfördel?


Bästa sättet att ta reda svaret på detta, är naturligtvis, genom att fråga era kunder.




Jag hjälper er gärna med er marknadsföring, ta kontakt!

h. Viktoria



214 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page