top of page
Sök
  • Skribentens bildViktoria Forsberg

Prissättning av tjänster . Del 1 - kostnader.

Uppdaterat: 10 maj 2022



Mina egna tankar om prissättning för tjänster


Prissättningsstrategier varierar för olika företag men det som är gemensamt är att alla strävar till att göra vinst. Enkelt sagt så borde priset för tjänsterna vara högre än de totala kostnaderna är.


Priset bestämmer värdet på din tjänst och ju mer mervärde kunderna får av dina tjänster ju mer är de beredda att betala för dem.

Prissättningen beror på många olika faktorer, som t.ex.

- Kostnader företaget har för att bedriva verksamhet

- Prisnivå på marknaden

- Typ av tjänst

- Bransch

- Konkurrens

- Prissättningsstrategi - hur vill företaget profilera sig; billig, dyrt

- Varumärket – för ett starkt varumärke så är kunderna beredda att betala mera


KOSTNADER

Om vi först går in på kostnader som, enligt mig, är mycket viktigt då man startar ett företag, håll dem så låga som möjligt. Jag har själv alltid försökt hålla kostnaderna så låga som möjligt i början tills jag kommit igång ordentligt ( t.ex. använt möbler hemifrån, köpt mycket på loppis...). Jag har satsat på det som är absolut nödvändigt för verksamheten, på bra utrustning som gör att jag kunnat jobba effektivt och på att ha en bra bokförare som gör pappersarbetet. Själv har jag satsat all min tid på att skaffa kunder, marknadsföra och utveckla tjänsterna.


Ett sparkapital är nog nödvändigt, alternativt att man tar ett litet lån för att kunna täcka kostnaderna innan faktureringen kommer igång. När jag startade mitt första företag hade jag 10 000 euro i sparkapital och med två privata huslån som jag skulle amortera på varje månad samt ett stort hushåll med man och 3 barn så var det nog ingen frågan om saken. Jag behövde börja fakturera direkt. Min egna lön gick nog ned med över dubbla mot vad jag förtjänat under tiden som anställd. Under 5 år så tredubblades lönen dock från vad jag förtjänade då jag startade firman. Då jag startade mitt första företag hade jag genast ett samarbetsavtal med en större kund så det underlättade starten och fick fart på omsättningen.


Mitt första företag såldes efter 5 år och när jag startade mitt andra företag så hade jag inte lika stor press på mig att komma igång och det märktes också i försäljningsivern (ivern var inte lika stor då pressen på att förtjäna pengar inte heller var lika stor som förra gången).


Jag satte i 20 000 euro i eget kapital insättning och efter 3-4 månader av planering, uppbyggande av marknadsföringsmaterial och tjänster så började jag komma igång lite och kunde lyfta lite lön åt mig själv.


Efter ett halvt år så började faktureringen snurra på ordentligt så den täckte alla kostnader. När jag säger alla kostnader så kan jag räkna upp följande:

- Hyra, el och vatten

- Program och abonnemang

- Kostnad för utrustning

- Momsen

- Evenemang som man deltar i för att få synlighet (t.ex. mässor)

- Utbildning

- Skyltar till kontoret och tejpning på bilar

- Reklammaterial – visitkort, broschyr

- Din egen lön (obs, räkna med omkostnaderna på ca. 1,3 x lönen)

- Föpl

- Försäkringar

- Km ersättning och dagtraktamenten, fördelen med dessa är att de är skattefria!

- Om du har lån, månatliga amorteringar (obs! fråga om amorteringsfritt i början)

- Oväntade kostnader

- Bokföringskostnader

- Marknadsföringskostnader


Marknadsföringstips: Om jag skulle nämna de tre viktigaste så – skapa en proffsig webbsida (behöver dock inte vara så omfattande i början), en bra gjord visuell identitet och gör effektiv social media marknadsföring. Satsa på att lära dig marknadsföra effektivt i de kanaler där dina kunder finns, i de kanaler de spenderar tid. Du kan få mycket synlighet med bara några hundra euron i annonseringsbudget. Men innan du börjar så gör upp en bra strategi för både innehållet och annonseringen och se till att webbsidan och den visuella identiteten sitter. Det blir absolut mest kostnadseffektivt att ha ett tydligt visuellt formspråk och ett tydligt budskap (vilket mervärde ger dina tjänster, varför ska man köpa av dej, hur köper man m.m) som upprepas ofta, än att testa många olika sorters budskap och innehåll.


RÄKNA IHOP HELA ÅRET


Räkna ihop alla dessa kostnader, gärna i excel, det underlättar. Räkna ihop hela året, kom ihåg semesterlön till dej själv, och fördela kostnaderna på 10,5-11 månader (beroende på hur mycket semester du vill ta). Där ligger den lägsta gränsen för din månatliga fakturering. Men detta är medeltal, i verkligheten är det kassaflödet som känns mest.


Gör också en kassaflödesanalys i excel, där du delar upp året i årets månader per kolumn, och sen börjar lista inkomsterna per månad och sen under kostnaderna (sätt minus före) per månad. Både kostnader och inkomster kan komma klumpvist då därför är det viktigt att planera in dem i kassaflödet för att se hur mycket som behöver byggas upp. Kom också ihåg att försäljningen kommer in med moms på kontot men momsen skall betalas tillbaka (försäljningsmomsen minus avdrag från inköp under samma period).


Då du har en bra kassaflödesanalys så har du en realistisk syn på vad som borde komma in och vad som går ut och när pengarna behövs. Ett tips till att parera kassaflödet är att ha en banklimit, som innebär att kontot kan gå på minus ifall det kniper.


Nästa inlägg blir om något mycket trevligare än kostnader, nämligen inkomster.




Inlägget är skrivet av Viktoria Forsberg och är helt och hållet hennes egna tankar och erfarenheter. Ta gärna kontakt om du vill diskutera er marknadsföring.

Tel. 044 7812 428

E-post forsbergcon@gmail.com



88 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page